Just Fontaine – legenda Cupei Mondiale


8645

De numele francezului Just Fontaine se leaga una dintre cele mai frumoase povesti ale Campionatului Mondial de fotbal. Iar cum anul 2014 se anunta unul in ritmuri de samba datorita mult asteptatei Cupe Mondiale din Brazilia, o scurta incursiune printre amintiri este binevenita.

Just Fontaine s-a nascut pe 18 august 1933 la Marrakech. Debutul in fotbal a avut loc la USM Casablanca alaturi de care a bifat primul trofeu important din cariera: campionatul Marocului in 1952. Atrage atentia francezilor de la Nice care il transfera in anul 1953. In tricoul acestora reuseste sa inscrie 44 de goluri in 3 sezoane si alaturi de care a castigat Cupa Frantei in 1954 si titlul de campion in 1956.

Performantele acestuia nu puteau fi trecute cu vederea de Stade de Reims, una dintre fortele Frantei la acea vreme. Era vazut ca inlocuitorul perfect al lui Raymond Kopa (viitorul Balon de Aur din 1958), cel care avea sa plece la Real Madrid. Pentru Reims a jucat nu mai putin de sase sezoane si a inscris 122 de goluri in 131 de partide, castigand: doua campionate (1958 si 1960), o cupa (1958) si doua Super Cupe (1958 si 1960). In total, a inscris 165 de goluri in 200 de partide disputate in prima liga franceza.

A debutat in tricoul nationalei Frantei in 1953 pentru care a jucat un singur meci, dar a reusit sa marcheze de 3 ori intr-o victorie cu 8-0 contra Luxemburgului. Insa dupa aceasta partida nu a mai fost convocat timp de 3 ani de zile.

Anul 1958 a fost cel care i-a marcat cariera. Urma Cupa Mondiala din Suedia, iar selectionerul Frantei de la acea vreme, Paul Nicolas, se afla intr-o mare dilema: trebuia sa aleaga jucatorul care sa completeze trio-ul ofensiv alaturi de Kopa si Roger Piantoni, coechipierul lui Fontaine de la Reims. Era o mare problema: Just mai disputase doar 4 meciuri in tricoul „le bleu”, in care nu impresionase, reusind un singur gol contra Spaniei. Asa ca favorit pentru a merge la turneul final era Rene Biliard, alt coechipier de la Reims. Soarta i-a fost favorabila lui Fointaine: Biliard se accidenteaza intr-un amical, iar locul in lot pentru Cupa Mondiala avea sa fie ocupat de el.

Franta era printre cele mai slab cotate formatii la acel turneu final si era repartizata intr-o grupa din care mai faceau parte Paraguay, Iugoslavia si Spania. Fointane avea la el o singura pereche de ghete, iar una din ele i s-a rupt la un moment dat si nu mai avea cu ce sa joace. Ani mai tarziu, avea sa declare:

„Nu aveam sponsori pe atunci. Din fericire, Stephane Bruey, una dintre rezerve, purta aceeasi masura ca mine si mi-a dat ghetele sale. I le-am înapoiat dupa sase meciuri si 13 goluri.”

Franta avea sa surprinda la partida de debut pe 8 iunie 1958 contra Paraguay-ului. Scor final: 7-3. Hattrick Just Fontaine! In partida a doua, cocosii galici aveau sa se recunoasca invinsi in fata Iugoslaviei cu 3-2. Ambele goluri ale francezilor erau inscrise de acelasi formidabil Fontaine. In ultimul meci din grupa, Franta invingea Spania cu 2-1, iar Fontaine isi trece iar numele pe tabela. 6 goluri in faza grupelor!

In sferturi, Franta a trecut la pas de Irlanda de Nord cu 4-0. Fontaine inscrie iarasi o dubla, iar in semifinale ii astepta marea Brazilie a lui Pele si Garrincha. Ziarele vremii scriau:

„Nu am mai intalnit o echipa care sa joace atat de elegant cum o face Franta la acest turneu final.”

In semifinale, scorul era 1-1 aproape de finalul primei repriza. Marcatori: Vava pentru Brazilia si Fontaine pentru Franta. Cu putin inainte de terminarea primei reprize, acelasi Vava ii rupe piciorul lui Robert Jonquet, capitanul albastrilor, iar Franta s-a vazut nevoita sa continue meciul in 10 jucatori deoarece la acea vreme nu fusesera introduse schimbarile. Repriza a doua a fost fara istoric, Brazilia impunandu-se cu 5-2.

„Acel meci cu Brazilia este si va ramane marele meu regret.” – Just Fontaine

Brazilia urma sa castige Cupa Mondiala, iar Franta intalnea in finala mica a turneului reprezentativa Germaniei de Vest. Teoretic, se anunta un meci fara istoric si lipsit de interes. Dar Just Fontaine l-a facut unul memorabil, marcand nu mai putin de 4 goluri in poarta nemtilor, ducand Franta spre o victorie entuziasmanta cu 6-3. Francezul avea sa incheie Cupa Mondiala cu nu mai putin de 13 goluri, un record care dateaza si astazi. Singurii jucatori care l-au depasit ca numar de goluri la Campionatul Mondial sunt: brazilianul Ronaldo da Lima (15 goluri – 4 editii ale Cupei Mondiale), germanul Gerd Muller (14 goluri – 2 editii) si Miroslav Klose (14 goluri – 3 editii).

Macinat de accidentari, avea sa se agate ghetele in cui la doar 29 de ani. A lasat ca mostenire la nivel international 30 de goluri pentru nationala Frantei in doar 21 de partide. In intreaga sa cariera, a marcat 227 de goluri in 248 de meciuri disputate.

Just Fontaine este una dintre personalitatile care au marcat de-a lungul vremii Campionatul Mondial de fotbal, iar recordurile sale vor data in sportul cu balonul rotund asa cum merita unul dintre cei mai mari atacanti pe care fotbalul i-a dat vreodata.

 

Lasă un comentariu